Alles is een keuze.

Publicatiedatum: 3 januari 2019

Hoe vrij voel jij je eigenlijk?
Daar wil ik eens bij stil staan, in mijn eerste artikel van 2019. 

In de kerstvakantie las ik het boek ‘De keuze’ van Edith Eger. 
Edith heeft als een van de weinigen Auschwitz overleefd. Ze was op sterven na dood toen ze bevrijd werd, maar ze was er nog. Na de oorlog is ze in Amerika terecht gekomen, waar ze haar gezin stichtte. En ze is uiteindelijk een zeer noemenswaardig psycholoog geworden. In haar boek beschrijft ze haar leven maar met name zoomt ze in op de vraag:

"Hoe kun je in de zwaarste omstandigheden van het leven blijven hopen, geloven en liefhebben?"

Edith heeft door haar Auschwitz-ervaringen veel geleerd over de menselijke psyche. De belangrijkste les die ik haalde uit haar boek, is dat iedereen een keuze heeft, zelfs in de grootste problemen. 
De keuze om te dromen, de keuze om het anders te doen dan vroeger, de keuze om vrijheid te zoeken en te ontsnappen aan een innerlijke gevangenis.

 "Vrijheid vinden we als we accepteren wat er is en als we onszelf vergeven, als we onze harten openen om de wonderen te ontdekken die nu bestaan."

Nu terug naar jou. Stel jezelf eens de vraag: Hoe vrij voel jij je nu? 
Laat jij je gevangen houden door de hypotheek die betaald moet worden of door de verwachtingen van anderen? Of kun je, ondanks die omstandigheden, er voor kiezen om je vrij te voelen en te dansen met het leven?

Mijn uitdaging voor jou in 2019: Zie alles als een keuze.
En ga zoveel mogelijk leven en ondernemen vanuit vertrouwen. Als je opeens meer vertrouwen en lef brengt in je ondernemerschap, zal je merken dat er bijzondere groei ontstaat.

Maar wat doe je als je twijfelt over een keuze?
Vraag jezelf dan eens af: twijfel ik vanuit angst of is er vertrouwen? En twijfel ik dan aan mezelf of aan de ander?En als je angst voelt (een heel normale menselijke emotie en soms ook heel nuttig): Kun je dan je angst recht in de ogen kijken?

En je afvragen: wat is nu het allerergste wat er kan gebeuren? Vaak valt het dan opeens mee en opent zich een wereld aan mogelijkheden. En ja, natuurlijk wel je gezonde verstand blijven gebruiken en nu niet opeens met alcohol op je auto gaan besturen. ;-) Je snapt m’n punt.

Als we in gaan zien dat alles een keuze is, voelt het leven lichter. Omdat je dan zelf de regie pakt.
Welke tegenslagen je ook te overwinnen hebt. Je hebt de keuze hoe je daarop reageert. Niet altijd makkelijk. Maar wel de moeite om aan te gaan.
 
2019 ligt voor je open. Maak er wat van.