De schoonheid van minder

Publicatiedatum: 7 augustus 2018

In dit artikel wil ik je meenemen naar het verhaal van Anna

Anna loopt al maanden met haar ziel onder haar arm. Ze heeft het goed, maar toch knaagt er iets bij haar. Ze heeft het idee dat het nooit goed genoeg is en dat ze nooit klaar is.

Anna zit in de spitsuur van haar leven, met twee kleine kinderen

Ze woont samen met haar grote liefde Bart en hun twee bloedjes van kinderen, Luuk en Sophie. Anna werkt als freelance communicatie adviseur. Bart werkt in loondienst bij een grote multinational. Luuk zit op de basisschool en Sophie gaat drie dagen per week naar de kinderopvang. Samen met Bart heeft ze een bovenmodaal inkomen. Het gaat goed met haar en haar gezin. Ze zijn alle vier gezond, ze hebben een fijn huis, leuk werk, een mooie relatie en ze gaan minimaal 2 x per jaar op vakantie.

En toch.....Anna is moe. Moe van het rennen. Moe van het altijd moeten presteren. Moe van alle ballen die ze in de lucht wil houden. Moe van de eisen van haar klanten.

Anna werkt uurtje-factuurtje. Ze hanteert een mooi uur-tarief en ze verdient goed. Ze houdt van schrijven en van haar communicatiewerk. Maar de voldoening is er uit. Ze vindt dat haar klanten te veel bepalen wat ze wel en niet met haar tijd doet. 

"Ben ik er wel genoeg voor de kinderen?" 
"Waar haal ik de inspiratie vandaan om een goed stuk tekst aan te leveren voor die nieuwe klus?"
"Ik voel me soms gevangen in mijn eigen bedrijf "

Dit soort gedachtes werken verlammend op Anna. Want....ze had toch alles wat ze wilde? Waarom zou ze klagen? 

Anna besloot op onderzoek uit te gaan.

Ze wilde "uit de rush" en meer genieten van het nu, zonder meteen te vervallen in meditatie cursussen.
Ze haalde boeken uit de bibliotheek, volgde webinars en ging naar inspiratie seminars. Ze hoopte daar wat handvaten te krijgen voor meer rust. Maar het antwoord wat ze daar kreeg was juist: meer. 

" Verhoog je prijzen! "

"Wees meer zichtbaar op social media"

"Ontdek welke kansen het internet biedt" 

In plaats van overzicht en rust, bracht deze informatie haar meer verwarring en onrust. Ze moest nog meer gaan doen. En Anna wilde niet zoals haar twee vriendinnen uiteindelijk in een burn-out terecht komen. De kranten stonden er vol van; burn-outs onder jonge mensen was een groot probleem. Dat zou haar niet overkomen, maar dan moest er wel wat veranderen.

Ze vond de antwoorden dus niet buiten zichzelf. Daarom besloot ze een weekend weg te gaan, alleen, zonder telefoon, zonder gezin. Geen afleiding. 100 % rust en 100% focus. 

Dat was de beste stap in jaren.

Ze kwam tot rust. En opeens kon Anna weer zien. Ze keek nu niet alleen meer, ze zag ook. Ze zag opeens de schoonheid van alles om zich heen. En ze besefte zich dat ze in haar dagelijks leven te druk was om echt te kijken. En ze besefte zich dat het antwoord op haar onrust was: minder. Minder rennen. Minder klanten. Minder social media. Minder consumeren. Minder randzaken. Minder zelf doen. Minder tijd verliezen. Minder zoeken naar antwoorden buiten zichzelf. 

Ze zag opeens de schoonheid van minder 

Bij thuiskomst was het eerste wat ze deed: haar slechtste klant ontslaan. Ze stopte te werken met klanten die haar geen energie gaven. En ze besloot haar levenswerk te gaan maken van haar bedrijf. Dus...niet meer alleen uren schrijven in ruil voor geld. Nee, een prachtig aanbod neerzetten, iets waar ze al haar liefde en energie in stopte. Ze vertelde trots tegen haar man Bart dat ze geen uren meer ging schrijven, maar dat ze een kunstwerk maakte. Zoals een muzikant een prachtig muziekstuk maakt of een kunstenaar uren van zijn of haar creativiteit stopt in een schilderij. Ze ging zich volledig focussen op het proces en ze stopte met de focus op het resultaat. En daardoor kwam er juist veel meer resultaat. 

Ze stopte al haar liefde in dit programma. 

En dat was het enige wat ze nog verkocht. Haar programma verkocht heel goed. Omdat het echt was. Omdat ze heel veel waarde leverde. Omdat ze haar klanten enorm kon helpen. Ze had opeens iets ontwikkeld wat een lange termijnplan was.

De rust kwam terug

Het leven werd simpeler. 
En Anna kreeg wat ze wilde. Meer rust. Meer genieten. Meer winst op alle vlakken. Ze zat zelf aan het roer van haar bedrijf en ze koos zelf met wie ze wel en niet werkte. Vroeger liet ze haar klanten bepalen welk werk ze deed, nu nam ze het heft in eigen handen. Ze had de tijd om haar kinderen in alle rust weg te brengen naar school of kinderopvang. Ze had de tijd om te sporten en ze had de tijd om te genieten van het het proces.

Ben jij ook toe aan minder waardoor er juist meer resultaat komt?

Doe dan mee aan ALFA en 'Simplify your business for a Simple Life'.