We hebben het te goed in Nederland

Publicatiedatum: 25 april 2019

Hoe komt het dat sommige mensen echt voor 100% voor hun doelen gaan en anderen halverwege stoppen? Hoe komt het dat de ene persoon veel meer door zet als het moeilijk wordt, dan de ander? Hoe kan het dat er ondernemers zijn die 1000-den euro's uitgeven aan businesscoaching en toch niet in  beweging komen? Hoe komt het dat sommige mensen pas echt aan sales gaan doen als ze geen opdracht meer hebben? En hoe komt het dat veel mensen genoegen nemen met 'prima'?

Daar wil ik het graag met je over hebben in dit artikel.

Ik kan me herinneren dat mijn personal trainer een keer tegen me zei:

Met jou is het leuk werken, want jij pakt alles aan wat ik je aangeef.' Ik keek hem glazig aan: 'Ja, ik betaal jou toch goed geld en ik heb hier voor gekozen. Dan is het toch logisch?' 'Nee hoor, zei hij. Dat zegt helemaal niets. Ik heb genoeg klanten die niet komen opdagen of niets doen met wat ik ze aanreik. En zij betalen net zoveel geld als wat jij betaalt.' 

Interessant. Geld betalen voor iets is dus geen automatische prikkel om in beweging te komen. 

Ik heb inmiddels allerlei ondernemers gecoacht en inmiddels ben ik het mijn personal trainer eens. Veel ondernemers die bij mij een programma volgen, zetten prachtige stappen. Ik heb hele bedrijven compleet zien veranderen. Mensen die opeens inzien welke waarde ze te bieden hebben. Mensen die opeens actief aan de slag gaan met hun marketing -en verkoop. Sommige klanten verdubbelen hun omzet. Anderen tonen opeens meer leiderschap en lef. En dat vergroot hun zelfrespect en eigenwaarde.

Maar lang niet iedereen pakt alles aan wat ik ze aanlever. Sommige mensen kijken niet alle trainingvideo's binnen de ALFA online academie of sommige verzetten hun coachafspraken. Ik heb daar vrede mee, ik kan niet de hele wereld helpen. Het is uiteindelijk ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar hoe komt dat dan? Dat vind ik een interessant vraagstuk.

Hoe komt het dat het commitment zo verschillend is per mens?

Simpel. We hebben het te goed in Nederland. (En ja, ik ben me er van bewust dat armoede in Nederland ook voor komt). Maar toch.
Eigenlijk hebben we allemaal onze basisvoorzieningen op orde. Een dak boven ons hoofd, een warme douche, een gevulde koelkast en een warm bed. De meeste van ons kunnen elk jaar op vakantie en we hebben allemaal kleren aan ons lijf. De gevaarlijke comfort zone.

De noodzaak is dus niet altijd groot genoeg.

Velen van ons dromen van meer geld op de bank. Zodat er met dat geld meer bereikt kan worden. We dromen van meer impact maken op het leven van anderen en we willen meer bereiken met ons leven en of ons bedrijf. Maar toch; zolang alle rekeningen gewoon betaald kunnen worden, is de noodzaak niet heel groot. Hetzelfde met ons lijf. We willen wel een gezond lichaam maar we willen ook chips eten. We willen wel maar toch weer niet.


Ik vraag me hierbij af: Hoe gaan we hiermee om met onze kinderen? Welk voorbeeld geven wij hen en hoe leven wij voor?

Zelf vind ik dit ook best een uitdaging met onze dochter. Ze is nu 3,5 jaar jong en ik vind het heerlijk dat ze vooral kind mag zijn. Ze hoeft nog niets. De wereld is er om te ontdekken en om in te spelen. Maar, ze komt straks wel in een maatschappij waarin ze vanaf jongs af aan al zal moeten presteren. Met presteren is op zich niet zoveel mis. Het probleem zit het er in dat velen van ons, onze eigenwaarde koppelen aan onze prestaties. Ik hoop dat ik onze dochter mag helpen om dit los te koppelen van elkaar. Zodat ze weet dat ze 100% goed is zoals ze is. Onvoorwaardelijk. Los van haar prestaties.Maar; ik wil haar ook discipline mee geven. Haar leren dat ze soms door zal moeten zetten om ergens te komen. En dat het een gaaf gevoel geeft om iets te bereiken en te leren. Een gezonde balans zoeken tussen haar helpen met haar groei en ontwikkeling zonder dat ze haar eigenwaarde koppelt aan haar prestaties. Als ze vanuit onvoorwaardelijke liefde mag zijn wie ze is, zal ze vanzelf wel gaan ontwikkelen. 

Ik vind het ergens een vreemde tegenstelling. Aan de ene kant leven we in een prestatiemaatschappij. En aan de andere kant is de norm vooral 'matig'. "Prima" is goed genoeg.

Terug naar jou. Is jouw noodzaak groot genoeg? Ga jij echt helemaal voor je doelen? Of is het eigenlijk wel prima hoe het nu gaat? Werk je heel hard en roep je dat je minder hard wilt werken maar doe je het niet? Weet dat hard werken ook een verslaving kan zijn, zodat je niet hoeft te veranderen. Schrijf je je in voor een cursus maar volg je het vervolgens niet of maar half? Dan wil je waarschijnlijk niet graag genoeg. Heb je een sportschoolabonnement maar ga je nooit? Zelfde verhaal. De noodzaak is niet groot genoeg. Het is eigenlijk allemaal wel prima. 

Hoe kun je dan je noodzaak vergroten? Een paar tips.

  • Vergroot je financiële noodzaak. Heb je een vast salaris uit loondienst of uit je bedrijf? Boek elke maand een groot bedrag over naar je hypotheek, een indexfonds of een andere rekening waar je niet bij kunt. Zo kun je minder uitgeven en wordt de noodzaak hoger om je omzet te verhogen.

  • Stel jezelf eens voor wat het allerergste is wat jou ooit kan overkomen. Bijvoorbeeld; je kind is heel ernstig ziek en je hebt een heel groot bedrag nodig om hem of haar te kunnen helpen. Je zal zien dat alleen al dat gevoel je opeens echt in beweging brengt. Want dat is echte noodzaak. Dat geld zal er dan hoe dan ook komen. Punt. 

  • Wil je je gezondheid verbeteren maar lukt het niet om tot gedragsverandering te komen? Vergroot je eigenwaarde. Dit kun je doen door drie vaste momenten van zelfzorg op de dag te plannen. Dat mogen hele kleine dingen zijn. Denk aan heel bewust lang douchen, bewust wandelen of heel bewust genieten van een kop koffie. Als je bewuster gaat voelen en leven, ga je bewuster van jezelf houden. En dan gun je jezelf opeens een betere gezondheid en is de kans veel groter dat je wel in beweging komt. Of laat jezelf eens helemaal doormeten door een expert. Zodat je echt weet hoe het met je lijf gesteld is. Wellicht zorgt dat ook voor echte noodzaak.

  • Bedenk dat de wereld heel snel verandert. Over 2 jaar zal de economie weer anders zijn. Nu kun je wellicht goed geld verdienen en is er werk genoeg. Maar is je onderneming ook klaar voor de toekomst? Wees je hier bewust van. Als jij niet mee gaat met de wereld die verandert, dan doet je concurrent het wel. En dat betekent sprokkelen over een paar jaar. Heb je dus nu geen tijd om aan je bedrijf te werken? Dat heb je over 2 jaar al helemaal niet, want dan ben je inmiddels ingehaald. Wellicht dat dit bewustzijn je helpt om de noodzaak te vergroten en echt te werken aan een duurzaam winstgevend bedrijf.