Wat ik leerde in Barcelona over het leven en het ondernemerschap

Publicatiedatum: 7 augustus 2017

Weet je waar ik in geloof? In vrijheid. In betrokkenheid. In eigen keuzes maken. Zo'n 10 jaar geleden kwam ik terug uit Barcelona, waar ik een half jaar had gestudeerd en gewoond samen met Dave. Dat half jaar heb ik m'n hart verloren aan Zuid-Europa.
We leefden als God in Spanje ;-) met altijd zon, veel vrije tijd en veel leuke tripjes. Ik startte mijn dag op kantoor om 10.00 uur, nam minimaal een uur pauze en liep in de zon over de Passeig de Gracia en om 17.00 uur ging het kantoor dicht.
In Spanje leken de dagen ook altijd langer door het mooie weer. In de avond ging ik dan ook nog vaak van alles doen. Sporten, tapas eten of naar het strand. Alles kon. Dave en ik woonden in een ieniemienie appartement in Barcelona. Gelukkig maar dat wij allebei niet zo groot zijn ;-) want je kon er je kont niet keren. Een kabouterhuisje. Maar super gelukkig. Want we waren vrij.

De tijd glipt door je vingers

Ja, we waren aan het studeren en stage lopen en we gingen naar Spaanse les.
Dus ik was bezig met m'n ontwikkeling en met m'n toekomst. Maar we genoten van elke minuut. Er was geen haast. Vooral tijd voor het nu, maar wel werkend aan een plan voor de toekomst. Precies mijn filosofie vandaag de dag met mijn bedrijf. Vanuit aandacht voor het nu, een strategisch plan maken voor de toekomst. Want veel te veel mensen zitten in de waan van de dag. Je wil toch niet aan het eind van je leven je afvragen: "Waar de tijd toch is gebleven?" Er word wel eens gezegd dat Zuid-Europeanen lui zijn. Of snappen ze de kunst van het leven gewoon meer? Ik denk het laatste. Want efficiënt en kort werken is volgens mij veel slimmer dan lange dagen en veel uren maken.

Het tegenovergestelde heb ik ook leren kennen

Toen ik terug kwam in Nederland moest ik op zoek naar een afstudeerstage. Het werd de Corporate Communications afdeling bij een grote elektronica producent uit Japan. Iets met een S en eindigt op een y. ;-) Wat ik daar zag....was het tegenovergestelde van wat ik in Spanje had ervaren. Ik zag jonge mensen in hun 20- en 30'ers jaren met stress. Zogenaamd in de bloei van hun leven. Een jonge vrouw die een hersenbloeding kreeg van alle druk. ALTIJD HAAST. Vermoeiende lange dagen starend naar een computer. Jonge vaders die 10 uur per dag werken om vervolgens in de file aan te sluiten en oververmoeid hun kind op te halen. De hele week heel hard werken om vervolgens in het weekend alleen maar te slapen. Het hele jaar heel hard werken om vervolgens 2 weken in de zon te gaan slapen ergens in Bali of de Maladiven. Ik dacht maar 1 ding. Dit is mijn leven niet. Dit is geen vrijheid. Ik ben dus ook na 3 maanden gekapt met die stage. Dat hadden ze daar nog nooit meer gemaakt, want werkelijk iedereen wilde daar werken. Ik niet. Nu niet. Nooit niet.

Maar hoe dan? Is vrijheid geen illusie?
Ik ben inmiddels 10 jaar verder. Geen student meer, maar een jonge moeder met een coachbedrijf speciaal voor ondernemers zoals jij. Mensen die dromen van vrijheid. Die eigen keuzes willen (leren) maken. Die los willen komen van de norm. Die helemaal willen leven en ondernemen op hun eigen manier. Maar hoe doe je dat dan? Dat gaat ook niet vanzelf. Dat is ook heus niet altijd leuk. Wellicht ervaar je op dit moment helemaal geen vrijheid. Want de was moet nog gedaan worden. Er moet nog een blog geschreven worden. Of er is nog een challenge die je aan het bedenken bent. En dan wil je ook nog weleens sporten, koken, tijd voor je geliefde of gewoon eens he-le-maal niets.

Durf te kiezen voor wat er echt toe doet
Alles begint met kiezen. Helemaal vanuit jezelf. Op jouw manier. Zodat jij je leven helemaal vorm geeft op jouw eigen manier. Dat is vrijheid. Ik heb dat altijd in me gehad. Als jong meisje was ik al niet gevoelig voor groepsdruk. Maar in het ondernemerschap vond ik dat soms ook lastig. Ik vond alles leuk. Liet me regelmatig afleiden. Inmiddels heb ik m'n keuzes gemaakt. Weet ik wie ik ben. Met wie ik wel en met wie ik niet werk. Wat ik wel maar wat ik ook helemaal niet wil. Een ding kan ik vast met je delen: Bij mij krijgt elke klant de aandacht die hij of zij verdient. Want gedragsverandering en je doelen behalen bereik je niet door het bekijken van een paar video's of het lezen van een boek. Daar is veel meer voor nodig.