Wat je van beren leren kunt

Publicatiedatum: 25 augustus 2017

Vorige week had ik een live trainingsochtend bij mij op kantoor met een gedeelte van de deelnemers van mijn 'Online Business School'. We spraken over doelen stellen en werken vanuit focus. Over hoe belangrijk het is voor een ondernemer om je angsten recht in de ogen te kijken. Om je angsten niet te negeren. Maar dat als je die angsten dan voelt, je vervolgens weet hoe je er mee om kunt gaan. Zodat je gaat werken en ondernemen vanuit vertrouwen. Zodat jij je energie geeft aan het gene wat je wel wilt en niet aan wat je niet wilt.

"Zelfvertrouwen en een portie lef" 

We spraken er over dat je nog zoveel kunt weten over je vak, over online marketing of over verkopen. Maar dat je pas echt kunt groeien als je leeft vanuit vertrouwen. Het zijn de mensen die door gaan als het moeilijk wordt en een absolute focus hebben, die succesvol worden en blijven. De mensen die hun lef weten aan te boren en echt geloven in dat wat ze doen. Dat is het allerbelangrijkste voor groei.

Hoe mooi kan het zijn dat zo'n klassiek Disney verhaal ons een paar wijze lessen leert. We leven in een tijdsgeest van de angst. Maar in mijn ogen zijn het de mensen die zich niet laten leiden door angst, degenen die het verschil maken. Het verschil voor zichzelf, voor hun geliefden en voor onze wereld. Ik hoop dat ik bij mijn dochter ook haar lef mag aanboren. Dat ze haar eigen keuzes maakt en niet gevoelig wordt voor groepsdruk of prestatiedruk. De uitdaging van modern ouderschap als je het mij vraagt. En ook de uitdaging binnen het hebben van je eigen bedrijf. Vertrouwen houden. Moed tonen. Je lef aanboren. En doorgaan als het moeilijk wordt. Ik hoop dat deze blog je weer even mag helpen om deze aspecten bij jezelf te (her)vinden.

Kijk je angsten recht in de ogen net zoals Mowgli

In het weekend na deze bijeenkomst keek ik samen met mijn vriend naar de 3D-versie van 'Jungle Book'. Je kent vast het sprookje vast van vroeger. Met die gezellige beer 'Balou' en het dappere jongetje 'Mowgli'. Daar is nu een prachtige 3D-versie van gemaakt. Alleen al om hoe de film is gemaakt is het echt de moeite waard om de film te kijken. Het is is of je echt in de jungle zit als je deze film kijkt. Ik haalde twee mooie lessen uit deze film die goed aan sloten op dat wat ik had behandeld in de live training.

"Stop met trucjes of met te veel naar anderen kijken. Onderscheid je door je authentieke zelf"

De film 'Jungle Book' gaat over het jongetje Mowgli die is opgegroeid bij de wolven in de jungle. Inmiddels is hij een dappere grote jongen die een sterke band heeft opgebouwd met de dieren in de jungle. Echter willen de wolven dat hij zich gedraagt zoals zij doen. Maar Mowgli is geen wolf. Hij is een mensenkind. En hij kan dus andere dingen dan de wolven. Uiteindelijk blijkt dat als Mowgli zijn eigen talenten aanboort die hij van nature heeft als mensenkind, dat hij zich veel betere staande kan houden in alle uitdagingen van de jungle. Veel beter dan als hij probeert een wolf na te doen.

"Loop niet weg voor je angst, maar kijk het recht in de ogen."

Mowgli moest in de film de jungle uit omdat hij bedreigd werd door een tijger die hem wilde vermoorden. Eerst gaat Mowgli op de vlucht. De jungle uit. Totdat hij hoort dat de tijger zijn wolfvader heeft vermoord. Hij besluit dat weg gaan geen zin heeft en dat hij het gevecht met de tijger aan moet. Hij roept letterlijk tegen de tijger terwijl hij hem in de ogen kijkt: "Ik ben niet meer bang voor je". Op dat moment wint hij het gevecht met de tijger.