Zeg nooit dat je het druk hebt

Publicatiedatum: 23 juni 2017

Drukte. Er is zoveel informatie, je to-do list puilt uit en je agenda bulkt van de afspraken. Er moet geld verdiend worden. De kinderen moeten naar school. Het huis moet aan kant. Je website moet bijgewerkt worden. Wassen draaien, eten koken, vakantie boeken, verjaardag regelen, kadootjes kopen, sporten, boodschappen doen, Twitter, Facebook, facturen maken, de btw aangifte, verzekeringen checken, een opleiding afronden. AAAAAH.

Hoe vaak antwoord jij als iemand vraagt hoe het met je gaat: 'Druk'? 
Ik wil je uitdagen om vanaf nu dat NOOIT meer te zeggen. Drukte is namelijk niet onderscheidend. En juist in deze tijd is het heel erg belangrijk dat jij jezelf onderscheidt. Iedereen heeft het druk. Drukte is een keuze. Jij bepaalt zelf hoe druk je het hebt. Drukte is oppervlakkig. Want eigenlijk weet ik nog steeds niet hoe het echt met je gaat. Drukte is ook vluchtgedrag. Je hoeft dan namelijk niet te voelen of echt even in de spiegel te kijken hoe het nu echt met je gaat. 

Je bent ondernemer geworden omdat je vrijheid wilde. Toch?
Hoe komt het dan dat je het zo druk hebt? Dat betekent wellicht dat je andere keuzes moeten maken. Dat je anders moet gaat denken. 95% van je succes hangt af van je mindset. 5% is doen. Hoe je denkt, bepaalt alles in je leven. Daarom is het zo belangrijk om altijd aan je mindset te werken. Veel mensen koppelen drukte aan succes. Ik vind dat juist helemaal niet. Ik vind je succesvol als je leeft en onderneemt op een ontspannen manier. Dat je plannen maakt voor de toekomst, maar wel met alle aandacht voor vandaag.

Maar hoe krijg je het dan minder druk? Een paar tips.
1. Doe niet alles meer alleen. Creëer een team.
Denk aan een assistent, een webbouwer en een boekhouder. Zorg dat je altijd een goede coach naast je hebt die jou scherp houdt. Heb je daar geen geld voor? Denk dan in oplossingen. Als het niet hebben van geld je enige probleem is, zit je in een luxe positie. Geld is te creëren. Kwestie van keuzes maken en in oplossingen denken. 

2. Werk gestructureerd en werk vanuit een plan. 
Maak een duidelijk maandplan en een goede weekplanning. Hou je daar ook aan. Maak hier ook echt elke maand opnieuw tijd voor.

3. Plan je rustmomenten en zet die op nummer 1. 
Lever nooit in op je slaap, voeding en beweging. Heb je daar geen tijd of geld voor? Ziek worden is duurder. Aan jou de keuze.

4. Ga minder uren werken. 
Werk bijvoorbeeld nog maar 6 uur per dag. Je zal merken dat je dan meer gaat focussen en minder tijd verspilt. Wij mensen gebruiken nu eenmaal wat we hebben. Hebben we 8 uur te besteden? Dan gebruiken we 8 uur. Als we maar 6 uur hebben, kunnen we opeens hetzelfde werk in 6 uur gedaan krijgen. 

5. Geef je tijd niet zomaar weg.
Stop met aandacht geven aan mensen die het niet verdienen. Geef je tijd niet zomaar weg. Tijd is namelijk niet meer terug te verdienen. Geld wel. Vraag bijvoorbeeld geld voor je intakes, zodat jouw klanten vanaf de start weten hoe zuinig jij om gaat met je tijd. Je filtert daarmee ook meteen de mensen er uit die eigenlijk geen interesse hebben. Draag dat ook uit. Het onderscheidt je direct van anderen.

6. Kies wat echt belangrijk is. Voor mij is dat:
Een liefdevol gezin;
Een goede gezondheid, zowel mentaal als fysiek;
Een winstgevend en betekenisvol bedrijf volop ruimte voor ontwikkeling en met prachtige resultaten voor mijn klanten;
Regelmatige betrokken contacten met een selectief aantal vrienden en familieleden.

De rest doet er niet toe. Op basis van deze keuzes, bepaal ik hoe ik mijn tijd besteed. Zo maak ik bewuste keuzes. Dat gun ik jou ook. Kies heel bewust. Durf te voelen. Durf het niet druk te hebben. Schrap. Kies. Focus.

"Leef een beetje, voor spijt is er nog ruimte/tijd genoeg.' - Zandloper - Typhoon
Wil je graag een stap vooruit zetten met je bedrijf op een ontspannen manier, zonder drukte?
Mail me dan voor een intake. Wellicht kan ik je helpen om een stap te zetten met je bedrijf. Zodat je helemaal gaat leven en werken op jou eigen manier, gebaseerd op jouw eigen keuzes. Je bent maar 1 stap verwijderd van jouw volgende level. :-)