Als alles anders wordt, verander dan alles.
Publicatie: 28 juni 2021
Als er 1 ding zeker is in het leven, is dat er niets zeker is.
Ja, laten we lekker met een cliché beginnen. 😉

Toch is het zo.
Clichés zijn niet voor niets 9 van de 10 keer waar.

Als er iets is wat we geleerd hebben de afgelopen 1,5 jaar is dat het wel.
Toch verlangt de mens zo ontzettend naar zekerheid.

In mijn optiek is dat precies waarom het de machthebbers tot nu toe nog lukt om vergaande grondrecht schendende maatregelen op te leggen voor een virus wat vergelijkbaar is met een stevige griep.

Omdat zoveel mensen het fijn vinden als een ander de verantwoordelijkheid neemt. Mensen willen een overheid die voor hen gaat staan. Want dat voelt zeker.

Maar wat als we dit allemaal eens helemaal los zouden laten? Wat als we de zekerheid in ons zelf vinden? Hoe zou de wereld er dan uit zien?

Wat als we onze drang naar controle eens helemaal los gaan laten? De zekerheid van een vaste baan. De zekerheid van een vast salaris. De zekerheid van een vaste relatie, zelfs al is de liefde eigenlijk al bekoeld is. Alles beter dan alleen zijn. De zekerheid van een virus kunnen beheersen. De zekerheid van een bijna-eeuwig leven hier op de aarde, omdat we niet meer geloven dat er meer is tussen hemel & aarde. De zekerheid van in de pas lopen, zodat je niet buiten de groep valt. De zekerheid van de groep. Maar al dat grote verlangen naar zekerheid haalt de spontaniteit en speelsheid uit het leven. En wat als het leven bedoeld is om vooral te spelen?

Het beste antwoord op liefdeloosheid? Liefde.

Het beste antwoord op in de pas lopen is het terugvinden van jouw innerlijke speelse kind. Het beste antwoord op angst voor de dood, is gaan praten over de dood. Het beste antwoord op angst voor ziekte, is kiezen voor jezelf voeden in plaats van vullen, werken aan je weerbaarheid en de imperfectie van het leven leren accepteren. Het beste antwoord op pijn, is naar de pijn toe bewegen. Precies zoals vrouwen doen als het kindje bijna uit de buik is. Juist als je denkt dat je niet meer kunt van de pijn, dan komt het kindje. Op dat moment is er niet alleen een kind geboren, er is ook een moeder geboren.

Ja, allemaal leuk Fiona, maar wat als ik straks zonder experimentele injectie of test nergens meer in kom?

Weet dat de autoriteiten alleen deze macht hebben, als wij ze die geven. Weet ook dat er velen zijn met jou die ook hun rug recht zullen houden. Het is nu aan ons om elke keer opnieuw te kiezen voor onze eigen innerlijke kracht. Dat is namelijk de enige autoriteit die iets te bepalen heeft. Alleen JIJ hebt iets te zeggen over je eigen leven. Niemand anders. Werk dus aan jezelf. Kies er voor om jezelf te versterken.
En niemand zal meer de macht over jou hebben.

Uitdagende tijden creëren immers sterke mensen. Pak jij deze kans om sterker dan ooit te worden, juist door deze tijd?

Als je zin hebt om je onder te dompelen in een warme community van mensen die met dit soort processen bezig zijn, nodig ik je van harte uit om mee te doen aan ‘Make That Change’.